lördag, oktober 06, 2007

Skratta och tänk - årets IgNobelpris är här!

Vanilj från koskit och viagra mot jetlag - årets igNobelpris har delats ut.

IgNobelprisen delas ut varje år i oktober, strax innan de riktiga Nobelprisen tillkännages. Borde vara lätt att komma ihåg, men jag tenderar att glömma det tills något påminner mig - till exempel en DN-artikel. Själv autdelningen var i förrgår torsdag.

Karin Bojs går redan kortfattat igenom de tio priserna, så det behöver jag inte göra. Jag tänker däremot tillägga att förutom viagra mot hamster-jetlag, som jag skrev om i våras, så tycker jag att vanillin från koskit är den klart coolaste upptäckten. Hur det fungerar?

Koskit innehåller mycket lignin (vedämne), från gräs och plantor. Lignin har redan tidigare använts för att göra vanillin; om någon som jag tidigare har hört att vanillin "tillverkas från pappersmassa" så är det alltså ligninet i massan som används. Lignin är ganska svårnedbrytbart, så har man ett berg av koskit att bli av med kan det ta ett tag.

Det gav forskaren Mayu Yamamoto idén att försöka återvinna koskiten och göra vanillin, som lär vara en av världens mest vanliga dofttillsatser, av den. Själva processen tar ungefär en timme, och går ut på att använda värme och tryck för att bryta ligninet i mindre bitar. Tillsammans med Sekisui Chemical Co ska Yamamoto och hennes kollegor göra en maskin som kan processa flera ton koskit per dag. I mars 2006 skulle maskinen vara färdig om 2-3 år, så snart är den kanske här...

Men det är osannolikt att särskilt mycket av vanillinet hamnar i mat eller godis - få tillverkare lär vilja ta den risken trots att det bjöds på Yum-A-Moto vaniljglass igår i samband med igNobel-festligheterna. I doftljus och parfymer, däremot, är det inte omöjligt att vaniljdoft så småningom kommer från, (låt oss kalla det) begagnat gräs.

Dessutom lär vanillin tillsättas i djurfoder, för att djuren då äter mer. Även i foder till kor, får man undra? Det skulle verkligen vara ett exempel på återvinning, i så fall.

Länkar
IgNobelprisets hemsida
Engelska Wikipedia om IgNobelpriset och 2007 års vinnare
DN, IDG om årets IgNobelpris
National Geographic News
Forbes om vanillin från koskit
Lignininstitutet om vanillin från lignin
Vanillin från majsskal

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns säkert tioåriga killar som gärna skulle äta koskitglass. Det har ju funnits äckelgodis som har hetat saker som gubbsnor och liknande.

Malin Sandström sa...

Jo, och i till exempel USA kan jag tänka mig att dessa tioåringars föräldrar skulle kunna få för sig att stämma tillverkarna av en sådan glass sönder och samman.

Äckelgodies innehöll ju inget riktigt äckligt. Men iofs, det finns ju klubbor med insekter och annat smaskigt, så...