fredag, februari 13, 2009

Darwin: personkult på gott och ont

Ett kort utbyte i kommentarerna på förra posten fick mig att tänka på kulturen kring Darwin och evolutionsteorin.

Jag inbillar mig att han skulle bli väldigt förbryllad över den plats han fått på barrikaderna. Fast kanske inte, han vistades ändå i ett tankeklimat som var bitvis liknande. Det är möjligt att jag snarare kopplar till min egen förvåning från när jag först greppade hur debatten ser ut, främst i USA men med ekon världen runt.

Jag tyckte det var en från båda håll innehållsmässigt ointressant debatt då, jag tycker det än. Ofta är det samma nötta argument och uttryckssätt från båda håll. Mängden genuin diskussion är oftast liten, och det utbyte som ändå pågår hamnar inte sällan i sidospår fulla av halmgubbar och ordmärkeri. (Numer kan man ofta se det även i Sverige. Läs till exempel kommentarstrådarna här och här. Eller den något mer sofistikerade varianten att slå varandra på fingrarna via debattartiklar på Newsmill).

Som klimat för att överföra kunskap i är det värdelöst. Och handen på hjärtat, inte blir världen särskilt mycket klokare av att uppmärksamma 200-årsjubileet av Darwins födelsedag (snarare än 150-årsjubileet av hans livsverk "Arternas uppkomst"). Det hamnar bitvis lite väl nära personkult, snarare än upplysning. Och inte är det särskilt kul att bli en kugge i en politisk kamp som i grund och botten är USA:s, inte min. Förhoppningsvis får fler än jag en något fadd smak i munnen av att vetenskapen co-optas för politiska syften, och att det mot bakgrund av hur debatten ser ut just nu inte finns något "neutralt" sätt att fira minnet av evolutionsteorins upphovsman.

Samtidigt behöver vetenskapen - den utåt sett gråa, fyrkantiga, själlösa - alla publikt ihågkomna hjältar den kan få. En och annan vetenskaplig "bemärkelsedag" är inte heller fel att ha att enas runt, för den i dagligt läge rätt så balkaniserade forskningsvärlden. Och många av de medier som igår rapporterade om Darwin har till vardags ingen eller väldigt liten egen vetenskapsbevakning.

Kort sagt: jag firar hellre Darwin än låter bli. Men jag tycker det är bekymmersamt att jag därmed bidrar till personkultstänkandet kring honom.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Förhoppningsvis får fler än jag en något fadd smak i munnen av att vetenskapen co-optas för politiska syften"

Vad menar du här? Den politiska diskussionen i USA handlar ju i huvudsak om att försvara vetenskapen från politiska förvrängningar, inte att använda evolutionsteorin för att försvara några andra politiska idéer.

Jag tycker inte det är att coopta vetenskapen för politiska syften om man protesterar mot försök att lära ut pseudovetenskap i statliga skolor.

Malin Sandström sa...

"Den politiska diskussionen i USA handlar ju i huvudsak om att försvara vetenskapen från politiska förvrängningar, inte att använda evolutionsteorin för att försvara några andra politiska idéer."
Ja, den bra biten av diskussionen gör det. Diskussionen är viktig och nödvändig, men den förs inte alltid på ett bra sätt. Och den dåliga biten av diskussionen tycker jag mer handlar om att utnyttja vetenskapens auktoritet för politiska poäng. Ingen gynnas av de falanger som mest är ute för att idiotförklara motståndarna, och de finns även på "pro-vetenskap"-sidan. (Jag tycker för övrigt lika illa om att någon utnyttjar religioners auktoritet för politisk vinning, även om jag själv inte bekänner mig till någon tro).

Jag vill kunna fira Darwin utan att det har politiska övertoner av att alliera sig med (de amerikanska) demokraterna mot republikanerna. Jag tycker inte det är möjligt idag, om man inte väljer och begränsar sitt sammanhang mycket noga.

I Sverige har naturvetenskapen varit mer förskonad från sådant, kanske är det därför jag reagerar på det. Jag misstänker att en samhällsvetare - ett fält som verkar utsättas för mer politiska förvrängningar - kanske bara skulle rycka på axlarna och tycka att jag är fånig.

Kurt sa...

Jag tycker att man kan fira Darwin genom att läsa ett par av de utmärkta böcker som kommit ut som presenterar aktuell evolutionsbiologisk forskning t ex:

"Torsken som krympte och andra evolutionära mirakel" av Katja Bargum & Hanna Kokko. Eller "Darwins idé Den bästa idé någon någonsin haft och hur den fungerar i dag" av Staffan Ulfstrand.

Malin Sandström sa...

Kurt: det låter som en bra idé! Jag ska hålla utkik efter dem i min lokala bokhandel :)

Anonym sa...

Jag tycker att man lika gärna kan bygga lite lagom mycket personkult kring Charles Darwin som kring Selma Lagerlöf eller Carl von Linné. Om inte personen Darwin hade blivit född för 200 år sedan hade kanske boken inte hade blivit skriven för 150 år sedan :-)

Unknown sa...

Kan tipsa om att Kunskapskanalen startar en serie om evolution, med inriktning på människans utveckling ikväll, fredag. "På resa med Homo Sapiens" 20.30