fredag, mars 30, 2007
4000 år gammal parfymfabrik
tisdag, mars 27, 2007
Halvidentiska tvillingar upptäckta
Den ena tvillingen är en pojke, men den andra är äkta hermafrodit (dvs, har både äggledare och testiklar). Det fick forskarna att undersöka tvillignarnas gener. Testerna visade att båda tvillingarna har såväl "manliga" som "kvinnliga" celler - det vill säga, vissa av deras celler har en X- och en Y-kromosom, och andra celler har två X-kromosomer.
Sådana tvillingar är sannolikt extremt ovanliga, eftersom det krävs två separata händelser: att ett ägg som befruktats av två spermier trots det utvecklas till ett livsdugligt embryo, och att ägget delar sig så att det ger upphov till tvillingar. Enligt "klassisk" biologilära kan ett ägg som befruktats av två spermier inte bli ett embryo över huvud taget, men att det ändå skulle kunna hända har föreslagits tidigare - och nu vet vi att det stämmer.
Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Human Genetics.
Länkar
Nature News
artikeln (Human Genetics, pren. krävs)
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, genetik, tvillingar
måndag, mars 26, 2007
Amfiteaterns säten filtrerar bort oväsen
I en kommande artikel i Journal of the Acoustical Society of America, som Nature News tagit del av, beskriver forskarna Nico Declercq och Cindy Dekeyser att det är amfiteaterns säten som ger den goda akustiken. Beräkningar visar att trappstegsformen hos sätena är perfekt avpassad för att fungera som ett filter, som tystar ner lågfrekvent bakgrundsljud. Samtidigt för sätena vidare de ljusare högfrekventa ljuden - det vill säga skådespelarnas röster.
När sätena är fulla med folk fungerar inte filtreringen på samma sätt. Men exakt hur ljudet påverkades då amfiteatern var fullsatt går inte att räkna ut, säger forskarna - människokroppen är för komplicerad.
Länkar
Nature News
Nico Declercqs webbsida
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, akustik, ljud, arkeologi
Guldspaden för reportage om forskningens villkor
Juryns motivering: "…för att genom ett idogt och systematiskt arbete ha påvisat viktiga systemfel och osunda beroendeförhållanden inom det svenska forskarsamhället"
Reportaget byggde på enkätsvar från 2000 av Sveriges 4000 professorer. Det sändes i maj år 2006 och finns i textform här.
Andra bloggar om: forskning, forskare, guldspaden
lördag, mars 24, 2007
Väl granskat 1 & 2
Harald studerar båda artiklarna om MON 863 plus Monsantos fulla datamaterial (1140 sidor), och konstaterar: "Det finns ingen anledning att oroa sig för hälsoeffekterna av att äta GMO-majset MON 863".
Han har fler kloka kommentarer, läs här. Ja, posten är från 16/3 - jag måste ha missat den tidigare.
Sedan gräver han i bakgrunden till EFSAs beslut om att ändra gränsvärdet för bisphenol-A, ett ämne som är cancerogent och hormonstörande. Och konstaterar: "Storyn innehåller i princip samma ingredienser som i sagan om det genmodifierade majset häromveckan - tvetydiga råttstudier (100-tals av dem), starka ekonomiska intressen, EFSA, och Greenpeace i polemik med industrin. Jag bedömer att sista ordet inte är sagt ännu i frågan om BPA.". Läs här.
Väl granskat, Harald!
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, MON863, bisphenol-A
torsdag, mars 22, 2007
Intelligens och hårdrock
Svansvift avslöjar hundens känslor
Världsvattendagen den 22:a mars
Sverige är ett av världens vattenrikaste länder. Kanske är det därför frågan om vattenbrist inte är så uppmärksammad hos oss, trots Stockholm Water Prize och den numer avsomnade Vattenfestivalen?
Det andra stora problemet förutom vattenbristen är att den del av vattenanvändningen som vi människor står för ökar på ett ohållbart sätt. Idag använder vi 54 procent av alla tillgängliga vattenkällor, och om vattenanvändningen fortsätter öka som hittills kommer vi använda 90 procent av det tillgängliga vattnet år 2025. Då riskerar två av tre människor att leva i områden med måttlig eller allvarlig vattenbrist, och det blir inte mycket vatten kvar till jordens övriga innevånare. Varken djur eller växter.
Men mycket kan göras bättre med forskning och utveckling. Ett exempel är professor Perry McCarty från Stanford, som forskat på vattenrening i 45 år. Han har fått årets Stockholm Water Prize för sina banbrytande insatser inom vattenreningsteknik, framför allt biologiska reningsprocesser och biologisk nedbrytning av giftiga ämnen.
Länkar
Svenska webbsidan för världsvattendagen
Internationella webbsidan för världsvattendagen
Stockholm International Water Institute
Andra bloggar om: vetenskap , forskning, vattenbrist, världsvattendagen, Stockholm Water Prize
onsdag, mars 21, 2007
Fortrans fader, John W Backus, död
Fortran var det första moderna och brett använda programmeringspråket. Det flyttade fokus från programmering som ett sätt att ge minutiösa steg-för-steg-instruktioner till ett sätt att uttrycka sina idéer och formler i text på ett sätt som datorn förstod. Språket utvecklades för teknisk och vetenskaplig användning - så många andra användningsområden fanns i och för sig inte då - och är "still going strong", om än i uppdaterad version (men många forskare använder fortfarande Fortran 77). Men minst lika viktigt var att Fortran var nästan lika snabbt som maskinkod - och det berodde på kompilatorn (programmet som översätter språkkod till kod som datorn förstår).
tisdag, mars 20, 2007
Grus och sand mot diarré
Forskare från University of North Carolina undersökte mängden insjuknanden i diarré i två byar i Dominikanska republiken under sex månader, med och utan tillgång till ett enkelt filter av grus och sand. Den första analysen visar att insjuknanden i diarré minskade med 30 till 40 procent, också bland barn under fem år som brukar räknas som extra känsliga.
Diarresjukdomar dödar 4-6 miljoner människor varje år, främst i utvecklingsländer. Cirka två miljoner av dessa är barn, vilket gör diarre till en av de vanligaste dödsorsakerna för barn.
"Den här typen av filter har använts i tredje världen sedan 1990-talet, men tidigare fanns det bara anekdotiska bevis för att de faktiskt gav bättre hälsa", säger forskaren Christine Stauber, som deltog i projektet.
Både bakterier och virus kan filtreras bort, och till skillnad från de många diarrémediciner fungerar filtren även för barn. Filtrens stora praktiska nackdel (åtminstone för distribution) är vikten; behållaren för filtermassan av sand och grus tillverkades i betong vilket gjorde att varje filter vägde cirka 136 kilo. Men det finns kommersiella filter med behållare i plast, som väger mycket mindre.
Länkar
Nyhetsrelease (via Eurekalert)
Biosandfilter.org (tillhör företaget BushProof, som säljer biosandfilter)
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, hälsa, vatten
måndag, mars 19, 2007
Matematiker kartlägger Lie-gruppen E8
lördag, mars 17, 2007
Grottor på Mars?
De möjliga grottorna är sju hål i marken som är synliga på bilder tagna med instrumentet THEMIS. Enligt vad forskarna kunnat se på bilderna så är det varken kraterhål eller vanliga gropar. Öppningarna är mellan 100 och 252 meter i diameter, med ett avstånd på mellan 80 och 130 meter till ner till nästa lager mark. Två av de sju öpningarna har undersökts med värmekamera, och visat sig hålla ungefär samma temperatur dygnet runt - svalare än yttemperaturen på dagen, och varmare på natten. Det stämmer in på grott-teorin.
Grottor - om det är vad det visar sig vara - är intressanta av två orsaker (som egentligen är samma orsak; de ger en skyddad miljö). Dels är de det uppenbara stället att söka efter liv på Mars. Dessutom skulle de vara ytterst användbara om vi någonsin skulle bygga en bas på Mars.
Bisarrt nog har forskarna dessutom gett öppningarna (grottorna) namn: Dena, Chloë, Wendy, Annie, Abbey, Nikki and Jeanne.
Länkar
Nature News
BBC News
konferens-abstract
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, rymden, mars
fredag, mars 16, 2007
Kokhet is
Vatten kan bilda många sorters is - runt ett dussin sorter har beskrivits hittills. Många av det här dussinet isvarianter är dock rätt exotiska, och tillverkas bäst i laboratorium.
När vatten trycks ihop i vanliga fall blir det bara varmt. Men under riktigt höga tryck är det lättare för vattnet att gå över till isform istället för att fortsätta vara en vätska - det är helt enkelt ett tillstånd som kräver mindre energi. Det var vad som hände när forskarna pressade ihop vatten med ett tryck på 7GPa (cirka 70000 atmosfärer). Då bildades is på några nanosekunder, vilket var oväntat snabbt. Precis som för alla sorters övergångar från vatten till is, utom den vardagliga, krympte också volymen.
Resultatet: kokhet is. Fast den förblir bara frusen så länge trycket finns kvar; när trycket släpper återgår isen till vattenform.
Och för alla som undrar hur man åstadkommer ett gigantiskt tryck blixtsnabbt: maskinen som tillverkar isen använder strömpulser på 20 miljoner ampere som får gå igenom en liten aluminiumkammare. Då bildas ett magnetfält som trycker ihop två aluminumplattor på var sin sida om några mikroliter vatten.
torsdag, mars 15, 2007
Att forska på en ekonomisk knivsegg
Reportaget byggde på enkätsvar från 2000 av Sveriges 4000 professorer, och finns i textform här. Den som vill behålla sin idylliska syn på universiteten som den fria tankens och likaledes fria forskningens högborg bör nog inte ta del av reportaget... just såhär deprimerande ser det ut, om än olika illa på olika ställen.
Många forskar på en ekonomisk knivsegg, och resultaten och arbetsuppgifterna blir därefter.
UPPDATERAT 16/3 kl 08:47: Det bode visst stått nominerad till, inte belönad med. Det är flera nominerade i kategorin, och meddelandet om vem som fått Guldspaden sker först om en vecka (jag håller tummarna!).
Tack till Erika för rättelsen!
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, journalistik, guldspaden
onsdag, mars 14, 2007
Vinklad genmajs
Ute och reser
Pi-dagen
Jag skrev om Pi-dagen förra året, och många av tipsen för att fira gäller såklart även i år.
Precis som på förra årets Pi-dagskväll verkar Kompetensfonden ordna öppna matematikföreläsningar. Mer information finns här.
Andra bloggar om: vetenskap, matematik, pi, pi-dagen
måndag, mars 12, 2007
Kontorsjobb ger risk för blodpropp
Forskarna undersökte 62 personer som kommit till sjukhus med blodproppar. Var tredje hade ett jobb som innebar att de satt vid sitt skrivbord i långa perioder. Det kan jämföras med att en femtedel av de drabbade nyligen hade gjort en lång flygresa.
Vissa av de drabbade kontorsjobbarna satt vid sina datorskärmar 14 timmar per dag. Ibland satt de i upp till fyra timmar utan att gå upp och röra på sig, enligt professor Richard Beasley som lett studien. Problemet var vanligast i IT- och callcenterindustrin.
Studien kommer presenteras vid årsmötet för Thoracic Society of Australia and New Zealand, och även publiceras i New Zealand Medical Journal.
---
Enligt nyhetsreleasen drabbas 1 procent av alla långflygsresenärer av blodproppar. (Siffran stiger till 10 procent om man bara beaktar de som har hög risk för blodpropp.) Så borde inte då kontorsjobbare falla ner som flugor till höger och vänster, om de har högre risk för blodpropp än vad långflygresenärer har?
Inte nödvändigtvis. Man får inte glömma att ta med tid i beräkningen. Det är få som tillbringar veckor och år i sträck med att sitta på långa flygresor - men det är många som tillbringar så mycket tid på kontoret. Det går alltså inte att säga att kontorsjobb är mer farligt än att flyga.
Länk
nyhetsrelease
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, hälsa, jobb, blodpropp
fredag, mars 09, 2007
Osjä lviska gener? Studie sä ger att adoptivfö rä ldrar investerar mer i sina barn, inte mindre
Adoptivföräldrar investerar mer tid och ekonomiska resurser i sina barn, jämfört med biologiska föräldrar. Det visar en nationell amerikansk studie som involverar cirka 13000 hushåll. Resultaten publiceras i American Sociological Review.
"Traditionell visdom" såväl som evolutionsbaserade resonemang säger att barn mår bäst med sina biologiska föräldrar. Ofta finns i sådana resonemang en implicit åsikt: det beror på att biologiska föräldrar är mer motiverade och/eller bättre utrustade att ta väl hand om sina barn. Men det synsättet får mothugg av studien.
Studien definierar föräldrainvesteringar som de ekonomiska, kulturella, sociala och interaktionsbaserade resurser föräldrar förser sina barn med. Många vetenskapliga studier, påpekar forskarna i sin artikel, fokuserar på tillkortakommanden hos alternativa familjeformer. Det är en norm som också känns igen i den amerikanska samhällskulturen; bland annat utesluter US Census Bureau uttalat adpotivfamiljer från definitionen av "traditionell kärnfamilj".
Resurserna som forskarna räknar är: antal barnböcker, tillgång till dator och om barnet går i privatskola eller ej (ekonomiska resurser); högläsning/historieberättande, läs- och räkneträning, spel, lekar, pyssel, sport och fritidsaktiviteter (kulturella resurser); läxhjälp, samtal och gemensamma måltider (interaktionsbaserade resurser) samt socialt kapital mätt i kontakter med andra barns föräldrar, barnens skola och religiösa organisationer. Barnen som studerar går i första klass - det är enligt forskarna en ålder som brukar anses som extra viktig.
Adoptivföräldrar finner forskarna, är i allmänhet äldre, mer välutbildade och mer välsituerade än andra föräldrar. Det står för en stor del av den ökade föräldrainvesteringen - men inte för allt. Jämfört mellan olika familjetyper är adoptivföräldrar mest lika biologiska föräldrar i typer och mängd av föräldrainvesteringar. Skillnaden mellan dessa familjetyper är liten, men till adoptivföräldrarnas fördel.
Händer i helgen 2: Öppet hus på Albanova
Jag kommer vara där kl 11-13, iförd min snyggaste t-shirt med skelett på och beväpnad med en färgglad och pedagogisk liten plansch som förklarar vad jag gör. Kom och ställ frågor!
Länk
Albanova Öppet hus
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, forskare, Albanova
Händer i helgen 1: Nils Uddenberg på Akademibokhandeln
Nils Uddenberg är läkare, docent i psykiatri och författare. Han fick professors namn av regeringen år 2000. Han har fått flera priser: bland annat Augustpriset 2003 för sitt tvåbandsverk "Ideer om livet" och Natur och Kulturs kulturpris 2004. Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsåg honom till Årets Folkbildare år 2005.
Länkar
Akademibokhandelns författarträffar
SvD om Uddenberg och "System och passion"
Andra bloggar om: vetenskap, böcker, Nils Uddenberg
torsdag, mars 08, 2007
Vi människor fick våra flatlöss från gorillor
Parasiter är intressanta för genetisk analys; de lever med sina värdar, och om värdarna delar upp sig i olika arter gör parasiterna ofta detsamma. Dessutom har parasiterna kortare livslängd och samlar på så vis på sig fler mutationer - det blir alltså snabbare en stor skillnad mellan två olika arter.
Andra ap-arter har en enda sorts kroppslus men människan har två - huvudlöss som är släkt med schimpansens löss, och flatlöss som är släkt med gorillans löss. Orsaken, tror forskare som studerat lössens gener, är att människan plockade upp flatlöss från gorillor för 3.3 miljoner år sedan. Människan och gorillan skildes åt långt tidigare, för cirka 7 miljoner år sedan. När människan "ärvde" lössen från gorillan - gissar forskarna - hade människan redan tappat det mesta av sitt kroppshår, så huvudlusen blev instängd i huvudhåret och flatlusen tog över könshår och armhålor. Det etablerade datumet när man vet att den moderna "nakna" människan hade uppstått, är 1.7 miljoner år (enligt New York Times). Men förändringen kan ha börjat tidigare än så. Ett annat intressant datum som kommer upp i samma analys är 107000 år sedan, då klädlusen utvecklades från huvudlusen. Det passar bra med det antagna datumet för de första kläderna. Ett mycket snyggt exempel på en ekologisk nisch som uppstår och tas tillvara...
Hur exakt det gick till när våra förfäder fick flatlöss från gorillor går inte att veta. Mellan människor sprids flatlöss främst genom sexuellt umgänge, men det finns inga belägg för att samma skulle ha skett mellan en människa och en gorilla. Det finns många andra tänkbara orsaker för nära kontakt; till exempel att en människa hittade en död gorilla, eller sov på samma plats som en gorilla tidigare sovit på. Science Now, New Scientist och New York Times har alla talat med forskaren David Reed som är första-författare (det vill säga, som gjort hududdelen av arbetet). Jag tycker lite synd om hjonom, för han måste uppenbart ha fått svara på många frågor och insinuationer om ifall förmänniskor och gorillor hade sex med varandra...
Länkar
artikeln (BMC Biology, fritt tillgänglig)
Science Now
New Scientist
New York Times
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, historia, genetik, människan, löss
Nobelstiftelsen uppmärksammar kvinnliga Nobelpristagare idag
Det rör sig inte om nyskrivet material, men eftersom de flesta knappast har läst och sett allt som finns på Nobelprisets väldigt omfattande hemsida gör inte det så mycket. Det är en snygg liten gest, helt enkelt.
Men en sak retar mig. Av de åtta kvinnor de lyfter fram med en kort rubrik, en mening och en bild (sedan får man gå till det länkade materialet för att veta mer) får två en rubrik som talar om hur svårt det är att vara kvinnlig forskare; "Harder for Women to Do Science" resp "It's not Considered Attractive to be a Female Scientist". I båda fallen finns det rätt mycket annat intressant i intervjuerna. Och de övriga kvinnorna presenteras med mer neutrala eller positiva rubriker som "A Double Dose of Genius", "A South African Childhood" eller "X-ray Determination".
Problemet med diskussionen om kvinnor och vetenskap är att det är en typisk "damned if you do, damned if you don't". Självklart måste man uppmärksamma och diskutera de problem som uppstår när könsroller och traditioner frontalkrockar, annars blir det svårt att göra saker lättare. Å andra sidan leder i stort sett varje sådan diskussion eller sådant påpekande till att man ytterligare en smula cementerar uppfattningen "det är svårt för kvinnor att syssla med vetenskap" - och spär på samma problem som man försöker göra något åt.
Det gäller helt enkelt att välja sina tillfällen. Jag tycker inte att något menat som ett firande av kvinnliga Nobelpristagare är ett lämpligt tillfälle, iallafall inte när det saknas utrymme att diskutera varför problemen uppstår. Och inte när ämnet i första hand är vetenskap, och lyckad forskning.
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, kvinnor, Nobelpriset, kvinnodagen
tisdag, mars 06, 2007
2 år och 440 poster
måndag, mars 05, 2007
I begynnelsen var det röda vinet
Den ena genen producerar (i omuterad form) färgämnet i de röda druvornas skal. Den andra genen har en liknande funktion. Båda mutationerna är sällsynta. När de råkade mötas i samma planta gav de upphov till vita druvor som är förfäder till nästan alla dagens sorter av vita druvor, säger forskarna.
Det skedde för flera tusen år sedan. Vitt vin måste ha funnits redan på faraonernas tid, eftersom rester av det hittades i farao Tutankhamons grav. Men forskarnas upptäckt har inte bara historiskt intresse, utan också praktiskta tillämpningar. Med hjälp av kunskapen om genetiska skillander mellan röda och vita vinplantor kan de på förhand tala om vilken färg på druvor en planta ska få (istället för att plantera den och vänta ett par år tills den bär frukt). Ett sådant test kan göra stor nytta i arbetet med att ta fram nya vinsorter - kanske även nya färger på vindruvor.
Länk
Nyhetsrelease (CSIRO, via Physorg.com)
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, genetik, vin
BMI ett dåligt mått på fetma
Forskarna har undersökt BMI hos 400 collegestudenter, vissa idrottare, och jämfört siffran med hur mycket kroppsfett de hade. Resultatet var - föga förvånande med tanke på att BMI inte skiljer på fett och muskler - att överensstämmelsen mellan BMI och kroppsfett var väldigt dålig. Kanske kan man åtminstone ha olika klassificeringar för olika typer av människor, så att vältränade måste ha ett högre BMI för att klassas som feta, föreslår forskarna. Resultaten publiceras i marsnumret av Medicine and Science in Sports and Exercise.
Det är inte första gången någon får tanken att BMI är ett överförenklat mått (forskarna nämner själva ett exempel: en tidigare studie av football-spelare i NFL klassade många av dem som feta, på grund av deras vikt... trots att de definitivt består mer muskler än fett). Men ibland är det trevligt att ha en vetenskaplig referens i rockärmen, också.
Länk
Nyhetsrelease (Michigan State University, via Eurekalert)
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, hälsa, träning, fetma
söndag, mars 04, 2007
Månkoll
UPPDATERAT kl 18:17: Nej, jag hade inte bra nog fotoförhållanden för att få till en bild på månen. Men Anna Toss har en riktigt snygg bild.
Andra bloggar om: månen, månförmörkelse
fredag, mars 02, 2007
Månförmörkelse på lördag kväll
Månen kommer inte försvinna, men lysa röd istället för vit.
Bild (något förminskad) från NASA, original här.
Länk
New Scientist Space
NASAs information om månförmörkelser
Andra bloggar om: astronomi, månen, månförmörkelse