måndag, mars 12, 2007

Kontorsjobb ger risk för blodpropp

Långa och trånga flygningar sägs ofta ge risk för blodproppar. Men kontorsjobb kan vara minst lika farligt, visar forskning från en nyzeeländsk forskargrupp.

Forskarna undersökte 62 personer som kommit till sjukhus med blodproppar. Var tredje hade ett jobb som innebar att de satt vid sitt skrivbord i långa perioder. Det kan jämföras med att en femtedel av de drabbade nyligen hade gjort en lång flygresa.

Vissa av de drabbade kontorsjobbarna satt vid sina datorskärmar 14 timmar per dag. Ibland satt de i upp till fyra timmar utan att gå upp och röra på sig, enligt professor Richard Beasley som lett studien. Problemet var vanligast i IT- och callcenterindustrin.

Studien kommer presenteras vid årsmötet för Thoracic Society of Australia and New Zealand, och även publiceras i New Zealand Medical Journal.

---

Enligt nyhetsreleasen drabbas 1 procent av alla långflygsresenärer av blodproppar. (Siffran stiger till 10 procent om man bara beaktar de som har hög risk för blodpropp.) Så borde inte då kontorsjobbare falla ner som flugor till höger och vänster, om de har högre risk för blodpropp än vad långflygresenärer har?

Inte nödvändigtvis. Man får inte glömma att ta med tid i beräkningen. Det är få som tillbringar veckor och år i sträck med att sitta på långa flygresor - men det är många som tillbringar så mycket tid på kontoret. Det går alltså inte att säga att kontorsjobb är mer farligt än att flyga.

Länk
nyhetsrelease

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: