torsdag, mars 15, 2007

Att forska på en ekonomisk knivsegg

Föråldrade, men glädjande nyheter: SR-reportern Anna Jakténs reportage "Beställningsjobb och köpt tystnad" om nutidens ekonomiska forskningsvillkor har belönats med nominerats till Föreningen Grävande Journalisters Guldspade. (Det meddelades redan 2:a mars, men ibland är det svårt att hitta saker i mediebruset)

Reportaget byggde på enkätsvar från 2000 av Sveriges 4000 professorer, och finns i textform här. Den som vill behålla sin idylliska syn på universiteten som den fria tankens och likaledes fria forskningens högborg bör nog inte ta del av reportaget... just såhär deprimerande ser det ut, om än olika illa på olika ställen.

Många forskar på en ekonomisk knivsegg, och resultaten och arbetsuppgifterna blir därefter.

UPPDATERAT 16/3 kl 08:47: Det bode visst stått nominerad till, inte belönad med. Det är flera nominerade i kategorin, och meddelandet om vem som fått Guldspaden sker först om en vecka (jag håller tummarna!).
Tack till Erika för rättelsen!

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Erika Rindsjö sa...

Skönt att det finns journalister som är intresserade av och verkligen gräver fram fakta om situationen för svenska forskare idag. Dock har Anna ännu inte vunnit någon guldspade, endast nominerats. Själva vinnarna presenteras den 24:e mars.