fredag, mars 30, 2007

4000 år gammal parfymfabrik

Världens äldsta (kända) parfymer innehöll extrakt av bland annat persilja, och tillverkades i Pyrgos på Cypern. Nu ställs fyra återskapade originalparfymer ut på museum i Rom. 
 
Parfymfabriken var ungefär 300 kvadratmeter stor, och ingick i ett större industrikomplex som kollapsade under en jordbävning år 1850 f Kr. Under utgrävningar av fabriken har arkeologer hittat både parfymflaskor och utrustning för att tillverka parfymer.
 
Maria Rosaria Belgiorno har lett en grupp forskare som analyserat spår av de ämnen som användes i parfymtillverkningen. De identifierade 12 olika doftextrakt, från bland annat anis, tall, koriander, bergamott, myrten, lavendel, lager, rosmarin, kåda, mandel och persilja(!). Generellt verkar ursprungsparfymerna ha varit mindre blommiga, och i stor utsträckning baserade på sådant vi idag klassar som kryddor.
 
"[Persilja] är en hemsk doft på egen hand, [men] ger en trevlig lukt om den blandas med andra doftämnen" säger Belgiorno till National Geographic News.
 
Doftextrakten utvanns genom att råvaran - plantor och örter - maldes och blandades med olivolja i lerkärl för att sedan destilleras i en annan lerkärls-apparat.  Fyra av originalblandningarna har återskapats, och ska så småningom gå att köpa. Intäkterna ska finansiera ytterligare utgrävningar. Tills dess kan nyfikna bege sig till  Capitolini-muséet i Rom för att känna hur folk parfymerade sig för 4000 år sedan, fram till 2:a september.
 
Länkar
om utställningen (på italienska) 
 

Inga kommentarer: