lördag, mars 17, 2007

Grottor på Mars?

Forskare som arbetar med NASAs Odyssey-projekt säger att de har sett något som kan vara grottor på Mars. Det rapporterades vid konferensen 38th Lunar and Planetary Science Conference som avslutades igår.

De möjliga grottorna är sju hål i marken som är synliga på bilder tagna med instrumentet THEMIS. Enligt vad forskarna kunnat se på bilderna så är det varken kraterhål eller vanliga gropar. Öppningarna är mellan 100 och 252 meter i diameter, med ett avstånd på mellan 80 och 130 meter till ner till nästa lager mark. Två av de sju öpningarna har undersökts med värmekamera, och visat sig hålla ungefär samma temperatur dygnet runt - svalare än yttemperaturen på dagen, och varmare på natten. Det stämmer in på grott-teorin.

Grottor - om det är vad det visar sig vara - är intressanta av två orsaker (som egentligen är samma orsak; de ger en skyddad miljö). Dels är de det uppenbara stället att söka efter liv på Mars. Dessutom skulle de vara ytterst användbara om vi någonsin skulle bygga en bas på Mars.

Bisarrt nog har forskarna dessutom gett öppningarna (grottorna) namn: Dena, Chloë, Wendy, Annie, Abbey, Nikki and Jeanne.

Länkar
Nature News
BBC News
konferens-abstract

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: