Huvudlöss kan dödas utan kemikalier, med hjälp av en hårtorksliknande apparat som forskare i Utah har utvecklat - "LouseBuster".
Varje höst får mängder av dagisbarn och skolbarn huvudlöss. Trots att det inte beror på dålig hygien finns skamstämpeln ofta kvar. Behandlingarna är inte heller alltid effektiva, dels för att lössen utvecklar resistens mot de vanliga lusschampona och dels för att behandlingarna inte alltid utförs på rätt sätt.
Kemiska behandlingar tar dessutom inte död på alla lusägg säger forskarna (något som Apoteket inte verkar hålla med om, men jag har å andra sidan inte så god koll på vilka lusmedel som används i USA). Istället vill de slå ett slag för - luft. Inte vilken luft som helst, utan varm, extra torr luft som torkar ut både löss och ägg. En behandling på 30 minuter ska räcka. Resultaten av en jämförelse mellan den nya tekniken och fem andra tekniker publiceras i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.
Apparaten ser ut som en dammsugare, med ett kammunstycke på slangen, men blåser ut luft snarare än suger in. Munstycket används för att komma nära hårrötterna - mycket viktigt, säger forskarna. Dessutom är en vanlig hårtork för varm och ger inte tillräckligt stort luftflöde för att vara effektiv. Å andra sidan har de goda skäl att understryka hur effektiv deras apparat är; utveckling och testning av LouseBuster kostade en halv miljon dollar, och den amerikanska försäljningen av lusschampo går på 160 miljoner dollar varje år.
Forskarna har startat ett företag, Larada Sciences, som ska sälja LouseBuster (inom två år ska den finnas på marknaden). Förhoppningsvis gör de tillräckligt bra förtjänster för att kunna skicka forskarnas familjer på en välförtjänt semester. Barnen till en av forskarna valde själv att bli smittade med löss och sedan behandlade. Och en annan av forskarna skriver i artikelns avslutande tackdel att han vill be sin fru om ursäkt för att han (ännu en gång) råkat smitta henne med huvudlöss...
Bild från nyhetsreleasen
Länkar
nyhetsrelease (via EurekAlert)
artikeln i Pediatrics (pren. krävs)
Sveriges Läkarförbund om huvudlöss och behandling
Andra bloggar om: forskning, medicin, barn, huvudlöss
Pingat till intressant.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar