fredag, november 24, 2006

Människans DNA mer varierat än tidigare trott

Människor är mer genetiskt olika än vad vi tidigare trott. Många områden av människans DNA innehåller en varierande mängd kopior av olika gener. Där du har en enda kopia kan någon annan ha flera stycken, och tvärtom. Det rapporterar forskare i veckans Nature.

I den genetik som de flesta får lära sig i skolan finns varje gen, snyggt och prydligt, i en och endast en upplaga från varje förälder. Två gener för svart pälsfärg ger en svart kanin, två vita gener för vit pälsfärg ger en vit kanin och en av varje variant ger en grå kanin. Eller så är det vita, röda och rosa ärtblommor. Känns det igen?

Naturligtvis är det inte så enkelt i verkligheten, av diverse orsaker. Nu har en stor grupp forskare från en rad olika universitet hittat ytterligare ett skäl: gener i stora bitar av människans DNA kan finnas i flera kopior, vara försvunna eller 'bara' omkastade. Fenomenet kallas copy number variation, eller kopie-antal-variation i enkel svensk översättning. Det var redan tidigare känt, men det ansågs vara rätt ovanligt.


Länkar

Nature News
BBC News
New Scientist
National Geographic News

Andra bloggar om: , , , ,

Pingat till intressant.se

Inga kommentarer: